Vermarkten breuk
Een belangrijk onderdeel van de toekomstvisie die is opgesteld voor de het projectgebied is het vermarkten van de Peelrandbreuk. Deze breuklijn is een van de aspecten die het gebied haar kenmerkende en unieke karakter geven en daarom is het belangrijk dat deze meer zichtbaar wordt in het landschap en meer beleefbaar wordt gemaakt.
Een goede manier om het landschap op een praktische manier beleefbaarder te maken is middels een fietsroute door het gehele Geopark Peelhorst en Maasvallei. Deze route zou aan de westzijde van de Peelhorst de Peelrandbreuk kunnen volgen van noordwest naar zuidoost en vice versa. Aan de oostzijde van de Peelhorst volgt de fietsroute de loop van de Maas, langs de volgens de toekomstvisie nieuw ingerichte Maasterrassen. Aan de noordzijde steekt de route de Peelhorst over via natuurgebied Maashorst, waar de unieke wijstgronden een eveneens belangrijk onderdeel van de fietstocht vormen. Ook kan men hier naar het bezoekerscentrum Maashorst gaan om meer te leren over deze wijstgronden (Zie oranje driekhoek). Hier passende souvenirs verkocht worden, bijvoorbeeld in de vorm van flesjes gevuld met wijstwater of een sinaasappellikeur die door de oranje kleur aan wijstwater doet denken.
Op verschillende plaatsen langs de route zijn informatieborden te vinden over het Geopark en ook is zitgelegenheid en parkeergelegenheid langs de route aanwezig. Daar waar mogelijk wordt de Peelrandbreuk zichtbaar gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van markeringspaaltjes, maar ook door letterlijk lijnen in het landschap te trekken die aangeven dat in de bodem een breuklijn loopt op die locatie.
Voor lokale ondernemers biedt een dergelijke fietsroute uiteraard kansen. Agrariërs rond de wijstgronden aan de noordzijde van de route kunnen hun producten bijvoorbeeld verkopen als zijnde ‘geteeld onder de invloed van de Peelrandbreuk’, met wijstwater en het herstel van de wijstgronden met behulp van de lokale boeren als de drijfveer achter dit keurmerk. Daarnaast is langs de route gelegenheid voor horecaondernemers om een bedrijf te starten; langs de Maas en in de buurt van de door deze toekomstvisie nieuw ingerichte Maasterrassen zouden zo ‘Maasterrassen’ kunnen ontstaan waar recreanten een versnapering kunnen nuttigen (Zie groene driehoek). Deze rustplekken zijn geïnspireerd op de sporadische herbergen als de ‘Kraaijenhut’ die men enkele honderden jaren geleden in de Peel aantrof voor reizigers die door het toen slecht begaanbare gebied reisden.
Naast het bezoekerscentrum in de Maashorst kan er ook een klein bezoekerscentrum bij Deurne opgezet kunnen worden (Zie gele driehoek). Hier zou men bijvoorbeeld meer over de breuk kunnen leren, in deze buurt is de breuk namelijk her en der nog te herkennen. Ook kan men hier dan passende souvenirs verkopen die passen bij de breuk en bij het geopark. Ook in Venray kunnen de lokale ondernemers ook de geopark gerelateerde souvenirs gaan verkopen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen op speciaal aangewezen rustpunten, waar men bijvoorbeeld een kopje koffie kan drinken en de e-bike kan opladen. Ook bij de omgeving van Horst kan er zo’n rustpunt aangewezen worden (Zie blauwe driehoek). Hier is bijvoorbeeld een maasterras te zien, maar ook is hier nog goed een droge heideontginning te herkennen.